Kaszotto

Jest to jedno z ulubionych dań mojego Męża. Może ono służyć jako dodatek do obiadu właściwego, ale najczęściej jest pożerane jako samodzielny posiłek, idealnie pasuje do kiszonych ogórków. Poniższe składniki pozwalają na wyprodukowanie trzech porcji o objętości miski lub sześciu porcji mających stanowić tylko dodatek do obiadu.
Składniki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 200 g kaszy pęczak (czyli dwie pełne chochle)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • ok. 20 dag boczku
  • 1 duża marchew
  • 1 litr bulionu (np. z kostki)
  • odrobina oleju
  • głęboka patelnia lub wok


Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy drobno, boczek i cebulę siekamy. Obraną marchewkę można pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek z cebulą smażymy na oleju w głębokiej patelni aż boczek zacznie "strzelać". Wtedy dodajemy pieczarki i marchewkę i przykrywamy pokrywką. Jednocześnie wstawiamy wodę do zalania kostki bulionowej. Dusimy pieczarki tak długo, aż woda w czajniku zacznie wrzeć. Po rozrobieniu kostki z wrzątkiem dodajemy do patelni kaszę i zalewamy to wszystko połową bulionu.

Mieszamy od czasu do czasu i dolewamy resztę bulionu gdy kasza wypije już poprzednią porcję. W razie lenistwa możemy też wlać cały bulion naraz, musimy tylko pamiętać o mieszaniu. Najdalej po pół godzinie od wlania bulionu danie będzie już gotowe :)