Zupa pieczarkowa

Jest to bardzo tania, łatwa i szybka zupa, podane składniki wystarczają do nakarmienia trzech osób, włącznie z dokładkami!

Składniki
  • 50 dag pieczarek
  • duża marchew
  • 4 średnio-duże ziemniaki
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany do zup 18%
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • kostka rosołowa

Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy na bardzo drobne kawałki i dusimy na maśle. W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i dodajemy ją do pieczarek razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Nadal dusząc pieczarki, obieramy ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki należy pokroić w drobną kostkę, a marchewkę w ćwierćplasterki.

Po pokrojeniu ziemniaków i marchewki, wlewamy do garnka 1.5 litra wody, dodajemy uduszone pieczarki i rozdrobnioną kostkę rosołową. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy ziemniaki, marchewkę i kaszę mannę. Po 10 minutach dodajemy śmietanę oraz przyprawy, mieszamy porządnie i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kolejne 10 minut.