Przepis ten jest luźną wariacją na temat roladek z bloga Breakfast. Bardzo szybko się je robi, a nawet bardzo tanio, jeżeli suszone pomidory kupimy w młynie w Pruszczu po 6 zł z groszami za sporą paczkę :)
Składniki
|
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i oregano. Dodajemy drobno pokrojone masło i rozdrabniamy palcami jak na kruszonkę. Następnie powoli dolewamy mleko (niekoniecznie całe!) i ugniatamy ciasto aż będzie gładkie i nielepiące.
Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o jednym boku mocno dłuższym. Posypujemy prostokąt równomiernie suszonymi pomidorami i wprasowujemy je w ciasto przy pomocy wałka, następnie posypujemy tartym serem - można też dodać inne składniki, jak kto lubi: pieczarki, drobno posiekaną wędlinę, itp. Ciasto zawijamy w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy ten rulon na plastry o grubości około 2 cm.
Plasterki ciasta kładziemy na natłuszczonej blasze i zapiekamy przez 20 minut w 200 stopniach o jeden poziom niżej niż środek piekarnika. Przez pierwsze 10 minut pieczemy na obu grzałkach, przez kolejne 10 minut tylko na górnej.
Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o jednym boku mocno dłuższym. Posypujemy prostokąt równomiernie suszonymi pomidorami i wprasowujemy je w ciasto przy pomocy wałka, następnie posypujemy tartym serem - można też dodać inne składniki, jak kto lubi: pieczarki, drobno posiekaną wędlinę, itp. Ciasto zawijamy w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy ten rulon na plastry o grubości około 2 cm.
Plasterki ciasta kładziemy na natłuszczonej blasze i zapiekamy przez 20 minut w 200 stopniach o jeden poziom niżej niż środek piekarnika. Przez pierwsze 10 minut pieczemy na obu grzałkach, przez kolejne 10 minut tylko na górnej.