Przerobiłam trochę przepis na bułki z suszoną włoszczyzną i wyszły mi przepyszne bułki z czterema rodzajami ziaren.
Składniki
|
Najpierw należy podgrzać w rondelku mleko do temperatury pokojowej. Następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko. Po około 5-10 minutach na powierzchni mleka pojawią się takie brzydkie "farfocle" - jest to znak, że drożdże są już gotowe do dalszej współpracy.
Wtedy w misce można wymieszać wszystkie składniki i ugnieść je porządnie na ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i pokrywką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Nie wolno przesadzić z olejem - im więcej, tym twardsze będą bułki!
Po tym czasie należy uformować bułeczki, położyć je na namaślonej blasze i zostawić na kolejne 30 minut w celu dalszego wyrośnięcia - można je przykryć ściereczką.
Bułeczki pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach na środkowym ruszcie, z czego przez pierwsze 10 minut na obu grzałkach, a potem tylko na górnej.
Wtedy w misce można wymieszać wszystkie składniki i ugnieść je porządnie na ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i pokrywką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Nie wolno przesadzić z olejem - im więcej, tym twardsze będą bułki!
Po tym czasie należy uformować bułeczki, położyć je na namaślonej blasze i zostawić na kolejne 30 minut w celu dalszego wyrośnięcia - można je przykryć ściereczką.
Bułeczki pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach na środkowym ruszcie, z czego przez pierwsze 10 minut na obu grzałkach, a potem tylko na górnej.