Dzisiaj prezentuję moje pierwsze prodiżowe starcie ze schabem, jak najbardziej udane :) Mięsko wyszło soczyste i dobrze wypieczone, chociaż trochę za twardawe jak na mój gust - następnym razem cieniej je pokroję. Powoli już mi się kończą pomysły na dania jednoprodiżowe, jutro wrzucę więc przepis na zupę!
Składniki
|
Schab myjemy i nacinamy w dosyć cienkie plastry (około 5-7 mm grubości), ale nie do końca - ma powstać mięsna książka z całym grzbietem i ponacinanymi stronami.
Śmietanę mieszamy z keczupem i tymiankiem lub innym ulubionym suszonym zielskiem. Każdą stronę mięsnej książki solimy porządnie i smarujemy sosem śmietanowo-keczupowym. Pomiędzy stronami upychamy plasterki ogórka i pieczarki zawinięte w ser.
Na dnie prodiża układamy mięsną książkę i solimy ją jeszcze z wierzchu. Obieramy i kroimy drobno ziemniaki, kładziemy je dookoła książki, solimy i posypujemy koperkiem.
Śmietanę mieszamy z keczupem i tymiankiem lub innym ulubionym suszonym zielskiem. Każdą stronę mięsnej książki solimy porządnie i smarujemy sosem śmietanowo-keczupowym. Pomiędzy stronami upychamy plasterki ogórka i pieczarki zawinięte w ser.
Na dnie prodiża układamy mięsną książkę i solimy ją jeszcze z wierzchu. Obieramy i kroimy drobno ziemniaki, kładziemy je dookoła książki, solimy i posypujemy koperkiem.