Ta zapiekanka nie jest jakoś praco- i czasochłonna, ale i tak dosyć rzadko ją robię. Czas to zmienić :)
Składniki
- 250 g pieczarek
- 1 mały brokuł
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółta lub czerwona papryka
- 10-20 pomidorków koktailowych
- 500 g mielonej piersi indyka
- ulubiona przyprawa do mięsa (np. kebab-gyros)
- odrobina oleju

zalewa:
- 5 jajek
- 150 ml mleka
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- 100 g tartego sera grana padano lub parmezanu
W woku dusimy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, brokułów przedtem nie podgotowujemy! Na osobnej patelni podsmażamy mieloną pierś indyka, można ją obficie posypać przyprawą kebab-gyros. W międzyczasie mieszamy porządnie wszystkie składniki zalewy do zapiekanki.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy:
- warstwę mięsa,
- podduszone brokuły - dałam je blisko dna, żeby bardziej wytaplały się w zalewie i zmiękły trochę podczas pieczenia,
- znowu warstwę mięsa,
- pozostałe poduszone warzywa,
- i na koniec znowu warstwę mięsa.
Całość pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach na obu grzałkach, o jeden poziom niżej od środkowego rusztu.