Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- 4 łyżki miodu
- ewentualnie: ziarenka sezamu lub siemienia lnianego do udekorowania
Mleko podgrzewamy do temperatury ciała i wkruszamy do niego drożdże. Odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy robotem z mieszadłami. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Małą okrągłą tortownicę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i możemy je udekorować ziarnkami sezamu lub siemienia.
Pieczemy na dolnej grzałce na środkowym ruszcie najpierw w 220 stopniach przez 15 minut a potem w 170 stopniach przez 40 minut.