Małżonek opracował po latach przepis na idealny sernik :)
Składniki
|
Robimy masę serową. Do miski wrzucamy twaróg, cukier zwykły i waniliowy, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Wbijamy 3 żółtka - białka dokładamy do białek zachowanych z ciasta. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką jogurtu. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę wlewamy do twarogu i miksujemy masę (trzepakami do ubijania) ok. 7 minut. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy łyżką.
Masę serową wlewamy do blaszki z ciastem. Wyjmujemy z zamrażalnika resztę ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzch masy serowej. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, na dolnej grzałce i środkowym ruszcie. Blaszkę warto owinąć papierem do pieczenia żeby zapobiec wyciekaniu tłuszczu przez szczeliny tortownicy. Studzimy w uchylonym piekarniku.