Bataty z kotlecikami

Od kilku tygodni trwa moja fascynacja batatem i mam nadzieję, że uczucie to potrwa dożywotnio :) Dzisiaj przepis na szybki i prosty obiad, a nawet dwa obiady dla dwóch osób.


Składniki na 2 dni na 2 osoby

  • 1 batat (ciut ponad pół kg)
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 kopiaste łyżki przyprawy doner kebab (coś jak normalny gyros, ale z hojną szczyptą cynamonu bądź gałki muszkatołowej)
  • odrobina soli
  • prodiż

Batatowi odcinamy dupki, szorujemy go i kroimy w 4 grube plastry. Mięso doprawiamy doner-kebabem lub zwykłą przyprawą gyrosową ze szczyptą gałki muszkatołowej lub cynamonu - nie żałować :) Mieszamy porządnie.

Pokrojony batat kładziemy na dno prodiża i solimy lekko. Na plastry kładziemy uklepane kotleciki z przyprawionego mięsa, tak aby sos z pieczonego mięsa wniknął w batata. Prodiż włączamy do prądu na 40 minut. W przypadku braku prodiżu, można odtworzyć jego temperaturę (170 stopni) w piekarniku, warto wtedy włożyć danie do rękawa do pieczenia, żeby sosik nie wyparował, tylko wniknął w batata.


Podajemy z surówkami. Jest to tak sycące danie, że wystarczy jeszcze na drugi dzień!