Kapusta z mięsem i grzybami

Danie to powstało na skutek myśli: "a może by tak połączyć dwa fajne farsze do pierogów?". Wystarcza na 4 dni dla dwóch osób, jest pyszne i nie za drogie :) Małżonek tylko prosił, żebym nie pisała, że wygląda jak żarcie dla psa...


Składniki

  • 0.5 kg kapusty kiszonej,
  • 0.5 kg pieczarek,
  • 0.5 kg mielonej wieprzowiny,
  • 2 cebule,
  • odrobina oleju,
  • odrobina soli,
  • cała saszetka przyprawy do bigosu i dań z kapusty (20 g),
  • 4 saszetki kaszy gryczanej po 100 g, np. Natural Mix z Biedronki (gotujemy po jednej na dzień na dwie osoby).

Pieczarki obieramy ze skórki, tniemy na plasterki i podduszamy na odrobinie oleju w dużym woku. Gdy pieczarki już sklapcieją, dodajemy do nich poszatkowaną kapustę kiszoną, dusimy przez 10 minut pod przykryciem, a potem podsmażamy już bez pokrywki. Na osobnej patelni na odrobinie oleju szklimy 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki i po chwili dodajemy do nich mięso mielone - smażymy aż do suchości. Gdy kapusta z grzybami będzie już sucha, a mięso niesurowe, mieszamy w dużym woku oba te składniki, dodajemy całą saszetkę przyprawy do bigosu i dań z kapusty i podsmażamy jeszcze kilka minut. 

Gotujemy saszetkę kaszy gryczanej, mieszamy z  1/4 "farszu" i podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu.