O ile Małżonek był zachwycony, tak ja nie jestem w stanie jeść tego samego dłużej niż trzy dni z rzędu. Stąd więc pomysł na podanie ramenu za każdym razem z nieco inną wkładką :) Ale nie oszukujmy się, każdy Japończyk obruszyłby się na myśl o takim daniu :P
Składniki na wywar warzywny
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cały por
- jeden cały seler (bryłka lub naciowy) - w zamian dałam 3 garście zamrożonych liści od selera od Teściowej z ogródka :)
- 3 małe czerwone cebule
- spore kłącze imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 7 grzybków shiitake
- 50 g masła
- 1 łyżka płatków chili
- 1 czubata łyżeczka kozieradki
- 1 czubata łyżeczka czarnuszki
- mała garść/spora szczypta suszonych owoców (dałam rodzynki), mogą być jagody goji lub morele
W sporym woku roztapiamy masło z płatkami chili, kozieradką i czarnuszką. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki i szklimy ją na małym ogniu. W międzyczasie szorujemy szczoteczką marchew, pietruszkę, por i seler, kroimy te warzywa na plasterki (nie obierając ze skórki - jest zdrowa!) i dodajemy do woka. Możemy dolać odrobinkę wody do warzyw, mieszamy porządnie, nakrywamy pokrywką i dusimy około 30-45 minut.
W międzyczasie do sporego garnka dajemy: 7 grzybków shiitake, imbir pokrojony w grubawe plasterki, 6 ząbków czosnku pokrojonego w cieniusie plasterki i małą garść (lub po prostu sporą szczyptę) suszonych owoców.
Gdy minie 30-45 minut duszenia warzyw, przekładamy je do garnka, zalewamy około 3 l wody, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a potem ma to wszystko pyrkać na małym ogniu przez półtorej do dwóch godzin.
Po tym czasie przelewamy wywar przez sitko, odsączamy porządnie wywar z papki warzywnej. Papkę wyrzucamy, bo cały smak został w wywarze, a wywar zużywamy do pseudo-ramenu przez kolejne 5 dni.
DZIEŃ 1
Dodatkowe składniki na dwie osoby
- paluszki surimi (250 g),
- 1-2 ząbki czosnku,
- odrobina masła
- kiełki, np. fasoli mung - połowa opakowania 90-gramowego
- odrobina wodorostów - albo po jednym arkusiku Nori na osobę, albo 1 płaska łyżka stołowa wodorostów Wakame (uwaga! pod wpływem wilgoci zwiększają objętość 8-10 razy!) - obydwa do kupienia w Biedronce,
- makaron - dałam Chow Mein z Biedronki - dla męża 1.5 "krążka", a dla mnie pól,
- 2 jajka na twardo
- do posypania: szczypior z cebuli dymki
- posolić wywar warzywny! można sosem sojowym :)
Nastawiamy do ugotowania na twardo dwa jajka. W tym czasie w osobnym rondelku rozpuszczamy odrobinę masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dusimy drobno posiekane surimi. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miski wkładamy: makaron, jajko (obrane i przepołowione), wodorosty wakame, surimi i kiełki. Zalewamy wywarem warzywnym i posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.
DZIEŃ 2 i 3
Dodatkowe składniki na dwie osoby
- schab w plastrach (z Biedronki, ok. 300 g - czyli po 150 g na dzień),
- na dzień 2: makaron,
- na dzień 3: pierożki Gyoza (z Biedronki),
- kiełki (dwa razy po połowie opakowania),
- 2 razy po 2 jajka na twardo,
- odrobina wodorostów wakame,
- do posypania: szczypior z cebuli dymki,
- posolić wywar warzywny! można sosem sojowym :)
Schab kroimy na bardzo cienkie (prawie że przezroczyste!) plasterki i gotujemy go w wywarze warzywnym. Nastawiamy do ugotowania na twardo dwa jajka, a makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do miski wkładamy: schab, jajko (obrane i przepołowione), wodorosty wakame, kiełki i makaron lub pierożki Gyoza (tych z Biedronki nie trzeba przedtem gotować, wystarczy zalać ciepłym wywarem). Zalewamy wywarem warzywnym i posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.
DZIEŃ 4 i 5
Dodatkowe składniki na dwie osoby
- polędwiczki z kurczaka, 400 g (czyli po 200 g na dzień),
- opcjonalnie: jakiś azjatycki sos Vifonu w płaskiej buteleczce,
- na dzień 4: falafelki z ciecierzycy (z Biedronki),
- na dzień 5: makaron kukurydziany (lub inny bezglutenowy - nareszcie!!!),
- wędzone tofu (z Biedronki),
- nowe kiełki (np. z rzodkiewki),
- odrobina wodorostów wakame,
- 2 razy po 2 jajka na twardo,
- do posypania: szczypior z cebuli dymki,
- posolić wywar warzywny! można sosem sojowym :)
Polędwiczki z kurczaka smażymy na patelni, można je przedtem zamarynować w jakimś fikuśnym sosie azjatyckim. Nastawiamy do ugotowania na twardo dwa jajka. W dzień piąty gotujemy makaron.
Do miski wkładamy: ze 3 usmażone polędwiczki z kurczaka, jajko (obrane i przepołowione), wodorosty, kiełki, wędzone tofu pokrojone w kostkę i albo makaron albo falafelki. Zalewamy wywarem warzywnym i posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.