Warzywny ramen na pięć dni

O ile Małżonek był zachwycony, tak ja nie jestem w stanie jeść tego samego dłużej niż trzy dni z rzędu. Stąd więc pomysł na podanie ramenu za każdym razem z nieco inną wkładką :) Ale nie oszukujmy się, każdy Japończyk obruszyłby się na myśl o takim daniu :P

Składniki na wywar warzywny

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cały por
  • jeden cały seler (bryłka lub naciowy) - w zamian dałam 3 garście zamrożonych liści od selera od Teściowej z ogródka :)
  • 3 małe czerwone cebule
  • spore kłącze imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 7 grzybków shiitake
  • 50 g masła
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 czubata łyżeczka kozieradki
  • 1 czubata łyżeczka czarnuszki
  • mała garść/spora szczypta suszonych owoców (dałam rodzynki), mogą być jagody goji lub morele

W sporym woku roztapiamy masło z płatkami chili, kozieradką i czarnuszką. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki i szklimy ją na małym ogniu. W międzyczasie szorujemy szczoteczką marchew, pietruszkę, por i seler, kroimy te warzywa na plasterki (nie obierając ze skórki - jest zdrowa!) i dodajemy do woka. Możemy dolać odrobinkę wody do warzyw, mieszamy porządnie, nakrywamy pokrywką i dusimy około 30-45 minut.

W międzyczasie do sporego garnka dajemy: 7 grzybków shiitake, imbir pokrojony w grubawe plasterki, 6 ząbków czosnku pokrojonego w cieniusie plasterki i małą garść (lub po prostu sporą szczyptę) suszonych owoców.

Gdy minie 30-45 minut duszenia warzyw, przekładamy je do garnka, zalewamy około 3 l wody, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a potem ma to wszystko pyrkać na małym ogniu przez półtorej do dwóch godzin.

Po tym czasie przelewamy wywar przez sitko, odsączamy porządnie wywar z papki warzywnej. Papkę wyrzucamy, bo cały smak został w wywarze, a wywar zużywamy do pseudo-ramenu przez kolejne 5 dni.

DZIEŃ 1

Dodatkowe składniki na dwie osoby

  • paluszki surimi (250 g),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • odrobina masła
  • kiełki, np. fasoli mung - połowa opakowania 90-gramowego
  • odrobina wodorostów - albo po jednym arkusiku Nori na osobę, albo 1 płaska łyżka stołowa wodorostów Wakame (uwaga! pod wpływem wilgoci zwiększają objętość 8-10 razy!) - obydwa do kupienia w Biedronce,
  • makaron - dałam Chow Mein z Biedronki - dla męża 1.5 "krążka", a dla mnie pól,
  • 2 jajka na twardo
  • do posypania: szczypior z cebuli dymki
  • posolić wywar warzywny! można sosem sojowym :)

Nastawiamy do ugotowania na twardo dwa jajka. W tym czasie w osobnym rondelku rozpuszczamy odrobinę masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dusimy drobno posiekane surimi. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Do miski wkładamy: makaron, jajko (obrane i przepołowione), wodorosty wakame, surimi i kiełki. Zalewamy wywarem warzywnym i posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.

DZIEŃ 2 i 3

Dodatkowe składniki na dwie osoby

  • schab w plastrach (z Biedronki, ok. 300 g - czyli po 150 g na dzień),
  • na dzień 2: makaron,
  • na dzień 3: pierożki Gyoza (z Biedronki),
  • kiełki (dwa razy po połowie opakowania),
  • 2 razy po 2 jajka na twardo,
  • odrobina wodorostów wakame,
  • do posypania: szczypior z cebuli dymki,
  • posolić wywar warzywny! można sosem sojowym :)

Schab kroimy na bardzo cienkie (prawie że przezroczyste!) plasterki i gotujemy go w wywarze warzywnym. Nastawiamy do ugotowania na twardo dwa jajka, a makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.



Do miski wkładamy: schab, jajko (obrane i przepołowione), wodorosty wakame, kiełki i makaron lub pierożki Gyoza (tych z Biedronki nie trzeba przedtem gotować, wystarczy zalać ciepłym wywarem). Zalewamy wywarem warzywnym i posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.

DZIEŃ 4 i 5

Dodatkowe składniki na dwie osoby

  • polędwiczki z kurczaka, 400 g (czyli po 200 g na dzień),
  • opcjonalnie: jakiś azjatycki sos Vifonu w płaskiej buteleczce,
  • na dzień 4: falafelki z ciecierzycy (z Biedronki),
  • na dzień 5: makaron kukurydziany (lub inny bezglutenowy - nareszcie!!!),
  • wędzone tofu (z Biedronki),
  • nowe kiełki (np. z rzodkiewki),
  • odrobina wodorostów wakame,
  • 2 razy po 2 jajka na twardo,
  • do posypania: szczypior z cebuli dymki,
  • posolić wywar warzywny! można sosem sojowym :)

Polędwiczki z kurczaka smażymy na patelni, można je przedtem zamarynować w jakimś fikuśnym sosie azjatyckim.  Nastawiamy do ugotowania na twardo dwa jajka. W dzień piąty gotujemy makaron.



Do miski wkładamy: ze 3 usmażone polędwiczki z kurczaka, jajko (obrane i przepołowione), wodorosty, kiełki, wędzone tofu pokrojone w kostkę i albo makaron albo falafelki. Zalewamy wywarem warzywnym i posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.