Biryani po polsku

Kilka tygodni temu udaliśmy się z Małżonkiem do hinduskiej knajpki w celu uskuteczniania szpiegostwa przemysłowego. Oto moja próba odtworzenia dania znanego jako biryani. Dodam, że całkiem udana, bo smakuje identycznie z knajpianym :) Składniki wystarczą na trzy obiady dla dwóch osób.

Składniki

  • 400 g udek 
  • mały jogurt naturalny
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 garści mrożonych warzyw do zupy
  • 1 garść mrożonego groszku
  • 1 opakowanie tofu w marynacie sweet chili (zamiast sera paneer)
  • odrobina oleju

Przyprawy w ilościach hurtowych:

  • kurkuma
  • tika masala
  • kolendra
  • sól
  • kminek
  • papryka słodka
  • kardamon cały
  • liść laurowy
  • goździki całe
  • anyżek w gwiazdkach

Do podania

  • ryż basmati - 1 torebka na dwie osoby


Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Udka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy 200 g jogurtu naturalnego z przyprawami:

  • kurkuma - 2 łyżeczki
  • tika masala - czubata łyżeczka
  • kolendra - pół łyżeczki
  • sól - spora szczypta

Mieszamy mięso z jogurtem i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy mięso z jogurtem aż do suchej patelni.

Tofu w marynacie sweet chili kroimy w kostkę i możemy je podsmażyć na oleju, chociaż mam wrażenie, że to nie wpływa na końcowy smak.

W woku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę oraz 2 garści mrożonych warzyw (takich "do zupy") i 1 garść mrożonego groszku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek w ilości ulubionej oraz przyprawy:

  • kminek - czubata łyżeczka
  • kardamon - 3 ząbki
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • pół łyżeczki imbiru
  • kopiastą łyżeczkę papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ewentualnie spora szczypta soli

Pod koniec smażenia dodajemy mięso i tofu.

Czas zagotować ryż basmati. W garnku umieszczamy:

  • jedną gwiazdkę anyżku
  • 3 ząbki kardamonu
  • 3 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 liść laurowy

Do wrzątku z przyprawami wrzucamy ryż (bez woreczka) i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Po ugotowaniu ryżu należy go odseparować od dodanych przypraw i wymieszać z 1/3 zawartości woka. Można jeszcze tę porcję z ryżem podsmażyć przez chwilę w garnku.