Kilka tygodni temu udaliśmy się z Małżonkiem do hinduskiej knajpki w celu uskuteczniania szpiegostwa przemysłowego. Oto moja próba odtworzenia dania znanego jako biryani. Dodam, że całkiem udana, bo smakuje identycznie z knajpianym :) Składniki wystarczą na trzy obiady dla dwóch osób.
Składniki
- 400 g udek
- mały jogurt naturalny
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 garści mrożonych warzyw do zupy
- 1 garść mrożonego groszku
- 1 opakowanie tofu w marynacie sweet chili (zamiast sera paneer)
- odrobina oleju
Przyprawy w ilościach hurtowych:
- kurkuma
- tika masala
- kolendra
- sól
- kminek
- papryka słodka
- kardamon cały
- liść laurowy
- goździki całe
- anyżek w gwiazdkach
Do podania
- ryż basmati - 1 torebka na dwie osoby
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Udka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy 200 g jogurtu naturalnego z przyprawami:
- kurkuma - 2 łyżeczki
- tika masala - czubata łyżeczka
- kolendra - pół łyżeczki
- sól - spora szczypta
Mieszamy mięso z jogurtem i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy mięso z jogurtem aż do suchej patelni.
Tofu w marynacie sweet chili kroimy w kostkę i możemy je podsmażyć na oleju, chociaż mam wrażenie, że to nie wpływa na końcowy smak.
W woku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę oraz 2 garści mrożonych warzyw (takich "do zupy") i 1 garść mrożonego groszku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek w ilości ulubionej oraz przyprawy:
- kminek - czubata łyżeczka
- kardamon - 3 ząbki
- 2 pokruszone liście laurowe
- pół łyżeczki imbiru
- kopiastą łyżeczkę papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- ewentualnie spora szczypta soli
Pod koniec smażenia dodajemy mięso i tofu.
Czas zagotować ryż basmati. W garnku umieszczamy:
- jedną gwiazdkę anyżku
- 3 ząbki kardamonu
- 3 goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 liść laurowy
Do wrzątku z przyprawami wrzucamy ryż (bez woreczka) i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Po ugotowaniu ryżu należy go odseparować od dodanych przypraw i wymieszać z 1/3 zawartości woka. Można jeszcze tę porcję z ryżem podsmażyć przez chwilę w garnku.