wtorek, 29 lipca 2014

Aromatyczny kurczak z piekarnika

To już kolejny przepis, w którym zachwycam się smakowym olejem kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Poniższe składniki wystarczają na obiad i na późniejszą przekąskę, np. kolacyjną. Można też resztki kurczaka wykorzystać do obiadu na następny dzień.
Składniki
  • 2 piersi i 4 udka kurczaka
  • 3 łyżki smakowego oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie: kasza gryczana i ogórki kiszone

Umyć poszczególne części kurczaka, udka obedrzeć ze skóry a piersi przeciąć na pół. Następnie każde udko i pierś należy odsączyć na papierowym ręczniku. Na płaski talerzyk nalać 3 łyżki oleju smakowego, w małej filiżance wymieszać sól, pieprz i słodką paprykę.

Na dno naczynia żaroodpornego poprószyć odrobinę wymieszanej przyprawy. Kawałki kurczaka taplać w oleju, kłaść w naczyniu żaroodpornym i hojnie oprószać przyprawą - np. przez małe siteczko. Odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby się "przegryzło". Jeżeli nie chcecie długo czekać po pracy na obiad, możecie doprawić kurczaka rano i zostawić go w lodówce na cały dzień.

Zaraz przed upieczeniem należy polać kurczaka płynem, który się wytworzył podczas "przegryzania" w lodówce. Ba, powinno się nawet wmasować ten płyn w kurczaka! Następnie można już zapiekać mięsko w 200 stopniach przez 35-40 minut, a w międzyczasie ugotować torebkę kaszy gryczanej. Po upieczeniu kurczaka należy wymieszać kaszę gryczaną z sosikiem, który się wytworzył podczas pieczenia. Całość idealnie pasuje do ogórków kiszonych :) Ewentualnie, jeżeli nie lubicie kaszy gryczanej, to jeszcze smaczniejszym zapychaczem jest bułka maczana w sosie kurczakowym. Mniam!