Ten pyszny przepis pochodzi z programu Anielska Kuchnia prowadzonego przez przemiłą siostrę Anielę. Podane składniki wystarczają na ogromną miskę. Oryginalnie, przepis zawierał 6 rzodkiewek, ale ja wolę zamiast nich dodać ostrą cebulę, np. czosnkową. Albo czerwoną, żeby dodać sałatce koloru.
Składniki
|
Warzywa umyć dokładnie. Sałatę osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na strzępki, zarówno cebulę (lub rzodkiewki) jak i ogórek pokroić w ćwierćplasterki, a paprykę i obrany ze skórki pomidor w niezbyt duże kawałki. Ser feta pokroić w kostkę o krawędzi około 1 centymetra i wymieszać z warzywami. Przygotować sos: wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i pieprz. Dolać do warzyw i wymieszać porządnie. Użyłam oleju smakowego z bazylią, pomidorami i czosnkiem, ale można też użyć zwykłego oleju. Przed podaniem odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby się przegryzło, a potem zajadać ze smakiem! |