czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka z serem feta

Ten pyszny przepis pochodzi z programu Anielska Kuchnia prowadzonego przez przemiłą siostrę Anielę. Podane składniki wystarczają na ogromną miskę. Oryginalnie, przepis zawierał 6 rzodkiewek, ale ja wolę zamiast nich dodać ostrą cebulę, np. czosnkową. Albo czerwoną, żeby dodać sałatce koloru.

Składniki
  • sałata lodowa lub pekińska - ok. 8 liści
  • 6 dużych rzodkiewek lub jedna cebula - ale nie oba naraz, bo będzie zbyt ostre!
  • 1 duży pomidor
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały zielony ogórek
  • ser typu feta (np. Luxmilk z Biedronki)

    na sos
    czosnkowy:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • płaska łyżeczka cukru
  • pieprz


Warzywa umyć dokładnie. Sałatę osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na strzępki, zarówno cebulę (lub rzodkiewki) jak i ogórek pokroić w ćwierćplasterki, a paprykę i obrany ze skórki pomidor w niezbyt duże kawałki. Ser feta pokroić w kostkę o krawędzi około 1 centymetra i wymieszać z warzywami.

Przygotować sos: wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i pieprz. Dolać do warzyw i wymieszać porządnie. Użyłam oleju smakowego z bazylią, pomidorami i czosnkiem, ale można też użyć zwykłego oleju.

Przed podaniem odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby się przegryzło, a potem zajadać ze smakiem!