czwartek, 28 sierpnia 2014

Apfelkuchen wg przepisu wujka Marka

Ciasto to, a raczej tarta, jest banalnie proste, niedrogie i szybkie w wykonaniu. Nienawidzę owoców, ale jabłka zapieczone na cieście są po prostu przepyszne!

Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x20 cm2
  • 4 jajka
  • 100 g cukru + kilka szczypt do posypania
  • 130 g masła
  • 200 g mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 jabłka - najlepiej zielone 'Golden Delicious'
  • około 50 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu do posypania


Z jajek, cukru (zwykłego i waniliowego), masła, mąki i proszku urabiamy ciasto - można mikserem - i przelewamy je do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blachy. W zasadzie, "przelewamy" to niewłaściwe słowo, na pewno trzeba będzie wyrównać i uklepać łyżką.


Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na szesnastki, a nawet na trzydziestki-dwójki. Orzechy rozgniatamy tłuczkiem na drobne kawałki. Jabłka kładziemy na cieście, posypujemy kilkoma szczyptami cukru, orzechami i cynamonem. Tartę zapiekamy w 165 stopniach w piekarniku na środkowym ruszcie i tylko na dolnej grzałce przez 35 minut.

Aby przygotować takie ciasto w okrągłej blasze o średnicy 26 cm należy zmniejszyć ilość składników o około 1/4:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru + kilka szczypt do posypania
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • resztę składników dawkujemy bez zmian