Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x20 cm2
Z jajek, cukru (zwykłego i waniliowego), masła, mąki i proszku urabiamy ciasto - można mikserem - i przelewamy je do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blachy. W zasadzie, "przelewamy" to niewłaściwe słowo, na pewno trzeba będzie wyrównać i uklepać łyżką. |
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na szesnastki, a nawet
na trzydziestki-dwójki. Orzechy rozgniatamy tłuczkiem na drobne kawałki.
Jabłka kładziemy na cieście, posypujemy kilkoma szczyptami cukru,
orzechami i cynamonem. Tartę zapiekamy w 165 stopniach w piekarniku na środkowym ruszcie i tylko na dolnej grzałce przez 35 minut.
Aby przygotować takie ciasto w okrągłej blasze o średnicy 26 cm należy zmniejszyć ilość składników o około 1/4:
- 3 jajka
- 80 g cukru + kilka szczypt do posypania
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- resztę składników dawkujemy bez zmian