Są to ulubione ciasteczka Babci mojego Męża. Poniższe składniki wystarczają na półtorej blachy, czyli kilkanaście ciasteczek. Nie są zbyt drogie w wykonaniu, szybko się je robi ale niestety, równie szybko znikają.
| Składniki 
 
Ziarna słonecznika należy uprażyć na patelni aż osiągną złocisty kolor. Ale uwaga! wystarczy na chwilę wyjść z kuchni, aby się przypaliły. Podczas pilnowania słonecznika można zalać rodzynki wrzątkiem. 
Następnie, trzeba utrzeć masło z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z proszkiem do pieczenia. Potem można już dodać ostudzone ziarna słonecznika, odsączone rodzynki, płatki owsiane oraz szczyptę soli. Dalej ucierać mocno, dodać mąkę z kakao i dalej ucierać. 
Z tak powstałej masy należy nakładać na blachę wysmarowaną masłem porcje o kształcie ciasteczek. 
Ciastka należy piec w zależności od typu piekarnika: 
 
Po upieczeniu należy poczekać aż ciastka stwardnieją, a następnie zjeść je z rozkoszą :)  | 


