Ciasteczka owsiane

Są to ulubione ciasteczka Babci mojego Męża. Poniższe składniki wystarczają na półtorej blachy, czyli kilkanaście ciasteczek. Nie są zbyt drogie w wykonaniu, szybko się je robi ale niestety, równie szybko znikają.

Składniki
  • 4/3 szklanki mąki
  • 5/6 szklanki płatków owsianych
  • 5/6 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 kopiasta łyżeczka nierozpuszczalnego kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • duża szczypta soli
  • 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ziarna słonecznika należy uprażyć na patelni aż osiągną złocisty kolor. Ale uwaga! wystarczy na chwilę wyjść z kuchni, aby się przypaliły. Podczas pilnowania słonecznika można zalać rodzynki wrzątkiem.

Następnie, trzeba utrzeć masło z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z proszkiem do pieczenia. Potem można już dodać ostudzone ziarna słonecznika, odsączone rodzynki, płatki owsiane oraz szczyptę soli. Dalej ucierać mocno, dodać mąkę z kakao i dalej ucierać.

Z tak powstałej masy należy nakładać na blachę wysmarowaną masłem porcje o kształcie ciasteczek.

Ciastka należy piec w zależności od typu piekarnika:
  • w piekarniku gazowym: przez 20 minut w 175 stopniach,
  • w piekarniku elektrycznym: przez 15 minut w 150 stopniach na obu grzałkach z termoobiegiem, potem przez 5 minut tylko na górnej grzałce i bez termoobiegu.
Po upieczeniu należy poczekać aż ciastka stwardnieją, a następnie zjeść je z rozkoszą :)