Ogórki słodko-ostre po chińsku wg przepisu Reni

Ten kontrowersyjny przepis dostałam od koleżanki z pracy. Oryginalnie, na 2 kg ogórków szło aż 70 dag cukru! Dałam tylko pół kilo, i też były pyszne :) Smakują nawet mojemu Mężowi, który zwykle gardzi przetworami zawierającymi ocet! Mimo łyżki chilli, ogórki są tylko delikatnie pikantne - mam nadzieję, że nabiorą mocy w słoiczkach. Podane składniki wystarczają na jakieś 6-7 słoiczków różnej wielkości. 

Składniki
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • duża główka czosnku
  • 1 łyżka chilli
  • 1.5 szklanki octu
  • 50 dag cukru
  • 6-8 łyżek oleju

Ogórki należy umyć porządnie, pokroić w plastry bez obierania skórki, posolić i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie można zlać wodę z ogórków, dodać chilli i rozgnieciony czosnek. Następnie trzeba zagotować zalewę z octu, oleju i cukru. Absolutnie nie wolno dodawać oliwy, zamiast oleju, ponieważ ogórki zgorzkniałyby. Gorącą zalewą należy zalać ogórki w misce i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie można już napełniać słoiki ogórkami, nalewając zalewę aż pod nakrętkę. Ogórki można jeść od razu, nie muszą się "przegryzać"!

Słoiki uprzednio myję i wyżarzam w piekarniku w temperaturze nieco wyższej niż 100 stopni - wystarczy kilka minut. Można nawet włożyć je do zimnego piekarnika i tylko poczekać, aż piekarnik nagrzeje się do np. 110 stopni. Nakrętki od słoików wrzucam do miski i zalewam wrzątkiem na kilka minut.

Jeżeli chcecie przerobić naraz więcej ogórków, np. 4 kg, to lepiej jest dać więcej niż 3 szklanki octu. Większa ilość octu będzie się dłużej gotowała i w międzyczasie pewna część po prostu odparuje - może się wówczas okazać, że przygotowaliście za mało zalewy octowej!

W tym przepisie bardzo ważny jest też czosnek. Lepiej kupić taki większy i droższy na rynku, niż tani i mały z Biedronki.