Sałatka warstwowa cioci Magdzi

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek - nie dość, że jest smaczna, to jeszcze urokliwie wygląda. Ostatnią warstwą powinien być ser, ale nie zmieścił mi się już w naczyniu, stąd zdjęcie nie do końca odpowiada rzeczywistości :) Bez sera też była pyszna!

Składniki
  • słoik selera konserwowego (nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje!)
  • 1 biała część pora
  • kilka ogórków konserwowych
  • 20 dag szynki konserwowej
  • mała puszka kukurydzy
  • 6-7 jajek
  • majonez
  • ser
Trudno jest tu podać dokładne ilości poszczególnych składników. Ma być ich tyle, żeby przykryły poprzednią warstwę. Dokładna ilość zależy więc od naczynia, jakie użyjemy. Sałatka najładniej wygląda w naczyniu o płaskim dnie.

Na samo dno kładziemy seler konserwowy - tyle, ile było w słoiczku. Przedtem warto go jeszcze odsączyć. Następną warstwą będzie drobno posiekana biała część pora. Potem kładziemy ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę, a następnie równie drobno podziabaną szynkę i odsączoną kukurydzę. Przed-przed-ostatnią warstwą będą posiekane jaja na twardo, które następnie przykrywamy majonezem (można go rozrobić z jogurtem, żeby się pooszukiwać co do kaloryczności dania). Górę sałatki przysypujemy serem startym na tarce o drobnych oczkach. Sałatki nie mieszamy, nie trzeba jej też doprawiać solą ani pieprzem!