niedziela, 3 sierpnia 2014

Spaghetti bolognese

Ten przesmakuśny przepis dostałam od mojego wujka. Spaghetti idealnie pasuje zarówno do makaronu jak i do lasagne. Z poniższych składników można szybko upichcić porcję dla dwóch osób na dwa dni.

Składniki
  • 1 kg mielonej łopatki
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki stołowe papryki słodkiej
  • mały słoik przecieru
  • 5 suszonych grzybków leśnych (nie muszą być tego samego gatunku)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz i sól - po 1/2 łyżeczki
  • olej – tyle, żeby przykryło dno
  • makaron spaghetti - około 1/4 kg na dwie osoby
Na rozgrzanej patelni z olejem należy zeszklić drobno posiekaną cebulę. Potem wrzucić mięso i siekać drewnianą łopatką aż będzie wyglądało na suche i przysmażone. W trakcie tego wysmażania można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekane grzyby. W tej fazie nie przykrywamy mięsa pokrywką.




W filiżance wymieszać przyprawy: oregano, bazylię, paprykę, sól i pieprz. Dzięki temu będzie je można szybciej dodać do potrawy. Gdy mięso już będzie suche i wysmażone, dodajemy przyprawy, przecier i wodę w takiej ilości, jaka mieści się w słoiczku po przecierze.

Wymieszać wszystko dokładnie i dusić jeszcze przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym momencie można też wstawić wodę na makaron spageteryjny: woda ugotuje się w 10 minut, a przez kolejne 10 minut będzie się w niej gotował makaron - radzę go połamać na cztery części, w przeciwnym razie będzie bardzo irytował współbiesiadników ;) Gdy sos się już usmaży i udusi, odkładamy jego połowę na drugi dzień, żeby zrobić lasagne al forno.

Entuzjaści sera moga posypać potrawę tartym serem i przyozdobić listkiem bazylii, żeby się poczuć bardziej ekskluzywnie :D