Ten przesmakuśny przepis dostałam od mojego wujka. Spaghetti idealnie pasuje zarówno do makaronu jak i do lasagne. Z poniższych składników można szybko upichcić porcję dla dwóch osób na dwa dni.
Składniki
Na rozgrzanej patelni z olejem należy zeszklić drobno posiekaną cebulę. Potem wrzucić mięso i siekać drewnianą łopatką aż będzie wyglądało na suche i przysmażone. W trakcie tego wysmażania można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekane grzyby. W tej fazie nie przykrywamy mięsa pokrywką.
|
W filiżance wymieszać przyprawy: oregano, bazylię, paprykę, sól i pieprz. Dzięki temu będzie je można szybciej dodać do potrawy. Gdy mięso już będzie suche i wysmażone, dodajemy przyprawy, przecier i wodę w takiej ilości, jaka mieści się w słoiczku po przecierze.
Wymieszać wszystko dokładnie i dusić jeszcze przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym momencie można też wstawić wodę na makaron spageteryjny: woda ugotuje się w 10 minut, a przez kolejne 10 minut będzie się w niej gotował makaron - radzę go połamać na cztery części, w przeciwnym razie będzie bardzo irytował współbiesiadników ;) Gdy sos się już usmaży i udusi, odkładamy jego połowę na drugi dzień, żeby zrobić lasagne al forno.
Entuzjaści sera moga posypać potrawę tartym serem i przyozdobić listkiem bazylii, żeby się poczuć bardziej ekskluzywnie :D