Tarta brzoskwiniowa z migdałami

Zostaliśmy kiedyś uraczeni tym ciastem na Wielkanoc, potem szybko wyszukałam przepis w internecie. Tartę przygotowuje się w dużej okrągłej lub prostokątnej blasze.

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 100 g płatków migdałowych
  • 40 g + 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina aromatu migdałowego
Mąkę, aromat migdałowy i cukier puder łączymy z masłem i ugniatamy porządnie aż do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odkładamy kulę do lodówki na pół godziny. W międzyczasie prażymy na suchej patelni płatki migdałowe mieszając je często. Ale uwaga! Płatki tylko czekają aby się przypalić, gdy człowiek się odwróci na chwilę.


Po pół godzinie możemy już namaślić blachę, poprószyć ją tartą bułką i wylepić dno ciastem. Zapiekamy ciasto przez 30 minut w 165 stopniach na środkowym ruszcie na dolnej grzałce.

Podczas gdy ciasto stygnie, robimy polewę: do rondelka wlewamy 5 łyżek śmietany kremówki i połamaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści - ale nie wolno jej zagotować! Odstawiamy polewę, aby trochę wystygła. Ostudzone ciasto smarujemy najpierw dżemem, na dżem wysypujemy cienko 3/4 płatków migdałowych. Wylewamy na wierzch przestudzoną polewę, zaś na nią resztę płatków.

Posypujemy całość cukrem pudrem, ciasto trzymamy w lodówce.