Zupa, mimo swojej chińskości, nie wymaga żadnych fikuśnych chińskich przypraw, czy specjałów. Wszystkie składniki można kupić w Biedronce lub Carrefourze. Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch osób na trzy dni.
Składniki
Dzień przed zrobieniem zupy należy zamrozić mięso mielone, przedtem należy je "uklepać" w placek o grubości około 1 cm.
Przechodzimy do zupy właściwej: wstawiamy na gaz 3 litry wody z jedną kostką rosołową. Podczas gdy woda się gotuje, kroimy zamrożone mięso w kostkę - może to trochę potrwać, jeżeli jest mocno zmrożone! Do wrzątku wrzucamy mrożone warzywa i gotujemy tak długo aż woda znowu będzie wrzała. Wówczas możemy dorzucić mięso pokrojone w kostkę - gotujemy je przez 15 minut. Po tym czasie nabieramy chochelkę zupy, doprawiamy przyprawą 5 smaków, sosem sojowym oraz słodkim sosem chilli, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Całość mocno mieszamy. Dosypujemy stopniowo kaszę mannę i mieszamy porządnie co jakiś czas, żeby kasza nie osiadła na dnie i nie przypaliła się. Gotujemy całość przez następne 15 minut. |
Makaronu nie gotujemy w zupie! Małą
garść makaronu (najlepiej jajeczny "Dobrusia" lub "Szlachecki -
krajanka") wsypujemy na dno miseczki i zalewamy gorącą zupą. Po upływie
kilku minut danie będzie gotowe :)
Na koniec kilka uwag:
- chińską mieszankę warzyw "Mroźna Kraina" kupuję zawsze w Biedronce, w innych sklepach zwykle nie mają opakowań 75-dagowych,
- przyprawa 'pięć smaków' jest bardzo aromatyczna i jednocześnie pikantna, więc nie wolno z nią przesadzić! Kupuję ją w Carrefourze, podobnie jak słodki sos chilli i sos sojowy.
- używam makaronu jajecznego z Biedronki "Dobrusia" lub "Szlachecki - krajanka", ale można też użyć oryginalnego makaronu ryżowego - do kupienia w każdym małym i dużym Carrefourze.