Zupa parówkowa

Tak naprawdę smakuje jak grochówka i żurek. Naraz. Jest bardzo tania, szybka i wspaniale rozgrzewa w jesienne wieczory :) Poniższe składniki wystarczają na przygotowanie zupy na dwie osoby na dwa dni.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 parówki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki kaszy manny (do zagęszczenia)
  • 150 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki tymianku
Parówki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle na patelni. W międzyczasie wstawiamy garnek z 2.5 litra wody, obieramy ziemniaki i warzywa i kroimy w grube plastry lub kostkę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej rozdrobnioną kostkę rosołową i parówki. Na tej samej patelni przysmażamy ziemniaki i warzywa, aż się porządnie zarumienią - zaraz potem możemy wrzucić je do garnka z parówkami i zmniejszyć ogień. Po 10 minutach od dodania warzyw doprawiamy zupę przyprawami, kaszą manną i śmietaną. Gotujemy przez następne 10 minut i jemy.