wtorek, 2 września 2014

Bigos

Ten przepis dostałam od mojej Teściowej. Bigos wychodzi tak pyszny, jakby się gotował już od kilku dni! Część można zamrozić lub wpakować do słoików, zapasteryzować i wynieść do piwnicy.

Składniki
  • wielki garnek
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg łopatki bez kości
  • 3 duże kiełbasy śląskie lub 6 małych
  • 10-15 dag boczku
  • 2 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie: przyprawa do bigosu (1 łyżka)
  • chlupek oleju

Kapustę należy przepłukać na sicie i odsączyć. Z łopatki wyciąć tłuste fragmenty i umieścić ją całą (nie pokrojoną) w garnku, równo obłożoną kapustą od dołu, od góry i po bokach. Następnie zalać wodą prawie do poziomu wierzchu kapusty.
Łopatkę z kapustą gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Jeżeli zacznie wrzeć wcześniej, należy zabrać pokrywkę bez zmniejszania ognia. W ciągu tej godziny musimy wykonać następujące czynności:
  • suszone grzyby pokroić w drobną kostkę, zalać niecałą szklanką wody i zagotować w rondelku – odstawić do wystygnięcia (nie wylewać wywaru!)
  • pokroić w drobną kostkę kiełbasę, boczek i cebulę,
  • na patelni lub w garnku teflonowym podsmażyć boczek na odrobinie oleju. Potem dodać kiełbasę, podsmażyć jeszcze trochę i na końcu dodać cebulę. Dusić przez 10-15 minut.
Po upłynięciu godziny wyjmujemy łopatkę (kapusta ma się dalej gotować) i kroimy ją w drobną kostkę. Wrzucamy łopatkę z powrotem do kapusty i gotujemy jeszcze przez pół godziny na wpół przykrytą pokrywką. Potem nareszcie dodajemy do kapusty wywar z grzybami i boczek z kiełbasą i cebulą, mieszamy porządnie. Gotujemy przez godzinę.

Na 15 minut przed upłynięciem godziny gotowania dodajemy przyprawy: kopiastą łyżeczkę przyprawy do bigosu, pół płaskiej łyżeczki soli i trochę mniej pieprzu, 3-4 łyżeczki papryki i do 6 łyżeczek przecieru. Mieszamy dokładnie. Smacznego!