Ten przepis dostałam od mojej Teściowej. Bigos wychodzi tak pyszny, jakby się gotował już od kilku dni! Część można zamrozić lub wpakować do słoików, zapasteryzować i wynieść do piwnicy.
Kapustę należy przepłukać na sicie i odsączyć. Z łopatki wyciąć tłuste fragmenty i umieścić ją całą (nie pokrojoną) w garnku, równo obłożoną kapustą od dołu, od góry i po bokach. Następnie zalać wodą prawie do poziomu wierzchu kapusty.
Składniki
|
Łopatkę z kapustą gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Jeżeli zacznie wrzeć wcześniej, należy zabrać pokrywkę bez zmniejszania ognia. W ciągu tej godziny musimy wykonać następujące czynności:
Na 15 minut przed upłynięciem godziny gotowania dodajemy przyprawy: kopiastą łyżeczkę przyprawy do bigosu, pół płaskiej łyżeczki soli i trochę mniej pieprzu, 3-4 łyżeczki papryki i do 6 łyżeczek przecieru. Mieszamy dokładnie. Smacznego!
- suszone grzyby pokroić w drobną kostkę, zalać niecałą szklanką wody i zagotować w rondelku – odstawić do wystygnięcia (nie wylewać wywaru!)
- pokroić w drobną kostkę kiełbasę, boczek i cebulę,
- na patelni lub w garnku teflonowym podsmażyć boczek na odrobinie oleju. Potem dodać kiełbasę, podsmażyć jeszcze trochę i na końcu dodać cebulę. Dusić przez 10-15 minut.
Na 15 minut przed upłynięciem godziny gotowania dodajemy przyprawy: kopiastą łyżeczkę przyprawy do bigosu, pół płaskiej łyżeczki soli i trochę mniej pieprzu, 3-4 łyżeczki papryki i do 6 łyżeczek przecieru. Mieszamy dokładnie. Smacznego!