Poniższe danie jest wspaniałą okazją do przemycenia warzyw mężom-mięsożercom :) Składniki wystarczają na przygotowanie porcji dla dwóch osób.
Składniki na sos:
danie właściwe:
|
Marchew, pietruszkę i pora kroimy na zapałkę, a wieprzowinę i pieczarki w cienkie paseczki. W woku rozgrzewamy porządnie olej i wrzucamy wieprzowinę. Mieszamy co jakiś czas aż mięso będzie porządnie usmażone. W międzyczasie prażymy dwie łyżki sezamu na patelni teflonowej. Możemy też już ugotować makaron spageteryjny z odrobiną kurkumy - dzięki niej makaron nabierze ładnego, orientalnego koloru. Do usmażonego mięsa wrzucamy warzywa i pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Podczas gdy warzywa się smażą, mieszamy uprażone ziarna sezamu z pozostałymi składnikami sosu i podgrzewamy przez chwilę w małym garnku (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Mieszamy zawartość woka z sosem i smażymy jeszcze przez 5 minut, potem dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze przez minutę.
Podczas gdy warzywa się smażą, mieszamy uprażone ziarna sezamu z pozostałymi składnikami sosu i podgrzewamy przez chwilę w małym garnku (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Mieszamy zawartość woka z sosem i smażymy jeszcze przez 5 minut, potem dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze przez minutę.