piątek, 5 września 2014

Chińszczyzna stir-fry z wieprzowiną na słodko-ostro

Poniższe danie jest wspaniałą okazją do przemycenia warzyw mężom-mięsożercom :) Składniki wystarczają na przygotowanie porcji dla dwóch osób.

Składniki

na sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu słodko-ostrego chilli Tao-Tao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
  • chlupek wody
danie właściwe:
  • 30 dag łopatki lub karkówki
  • 1 duża marchewka
  • zielona część pora
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 4 pieczarki
  • olej do smażenia w woku - sezamowy lub arachidowy
  • 125 g makaronu spageteryjnego
  • szczypta kurkumy
Marchew, pietruszkę i pora kroimy na zapałkę, a wieprzowinę i pieczarki w cienkie paseczki. W woku rozgrzewamy porządnie olej i wrzucamy wieprzowinę. Mieszamy co jakiś czas aż mięso będzie porządnie usmażone. W międzyczasie prażymy dwie łyżki sezamu na patelni teflonowej. Możemy też już ugotować makaron spageteryjny z odrobiną kurkumy - dzięki niej makaron nabierze ładnego, orientalnego koloru. Do usmażonego mięsa wrzucamy warzywa i  pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Podczas gdy warzywa się smażą, mieszamy uprażone ziarna sezamu z pozostałymi składnikami sosu i podgrzewamy przez chwilę w małym garnku (ale nie doprowadzamy do wrzenia).  Mieszamy zawartość woka z sosem i smażymy jeszcze przez 5 minut, potem dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze przez minutę.