poniedziałek, 29 września 2014

Hinduskie chlebki naan

Są bardzo ciekawą przekąską imprezową, ale ich robienie na codzień to zbyt wiele zachodu. Nie dość, że wychodzi ich tak mało, to jeszcze od razu znikają :( Przepis zgapiłam ze Smakowitego Chleba, ale wersja z wokiem okazała się porażką (bardzo przypaloną porażką...) - w akcie desperacji upiekłam je więc w piekarniku.

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 180 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju smakowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej/ostrej papryki
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, jogurt naturalny i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką przez około 5 minut aż nabędzie elastyczności. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1.5 h.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużny placuszek w kształcie łezki, spłaszczając go delikatnie dłonią. Tak uformowane chlebki smarujemy oliwą wymieszaną z przyprawami i pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach na natłuszczonej blasze.