Jest to jedno z moich ulubionych ciast, a przepis pochodzi z bloga Kulinarnie. Składniki wystarczają na dużą okrągłą tortownicę.
Składniki
|
Do miski wkładamy mąkę, cukier puder, 3 żółtka, masło, proszek do pieczenia i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Siekamy porządnie nożem, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 1/3 ciasta oddzielamy i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Pozostałym ciastem wylepiamy namaśloną i poprószoną tartą bułką tortownicę i odkładamy do lodówki.
Na 15 minut przed upłynięciem godziny mrożenia ciasta robimy budyń: do garnka wlewamy dwie szklanki mleka i podgrzewamy je, w trzeciej szklance rozrabiamy budyń i 4 łyżki cukru (o ile budyń już nie zawiera cukru). Gotujemy budyń mieszając szybko i odstawiamy do wystygnięcia.
Blaszkę ze spodem podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń (nie musi być całkiem wystygnięty!) i rozsmarowujemy go równomiernie. Na budyń należy wyłożyć dżem lub konfiturę. Na warstwę dżemową ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/3 ciasta z zamrażalnika. Pieczemy ciasto jeszcze 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku do ostygnięcia na około pół godziny.
Na 15 minut przed upłynięciem godziny mrożenia ciasta robimy budyń: do garnka wlewamy dwie szklanki mleka i podgrzewamy je, w trzeciej szklance rozrabiamy budyń i 4 łyżki cukru (o ile budyń już nie zawiera cukru). Gotujemy budyń mieszając szybko i odstawiamy do wystygnięcia.
Blaszkę ze spodem podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń (nie musi być całkiem wystygnięty!) i rozsmarowujemy go równomiernie. Na budyń należy wyłożyć dżem lub konfiturę. Na warstwę dżemową ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/3 ciasta z zamrażalnika. Pieczemy ciasto jeszcze 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku do ostygnięcia na około pół godziny.