wtorek, 23 września 2014

Kruche ciasto z budyniem

Jest to jedno z moich ulubionych ciast, a przepis pochodzi z bloga Kulinarnie. Składniki wystarczają na dużą okrągłą tortownicę.

Składniki
  • 40 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • mały słoiczek konfitury lub dżemu o ulubionym smaku
  • masło i tarta bułka do oporządzenia tortownicy

Do miski wkładamy mąkę, cukier puder, 3 żółtka, masło, proszek do pieczenia i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Siekamy porządnie nożem, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 1/3 ciasta oddzielamy i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Pozostałym ciastem wylepiamy namaśloną i popruszoną tartą bułką tortownicę i odkładamy do lodówki.

Na 15 minut przed upłynięciem godziny mrożenia ciasta robimy budyń: do garnka wlewamy dwie szklanki mleka i podgrzewamy je, w trzeciej szklance rozrabiamy budyń i 4 łyżki cukru (o ile budyń już nie zawiera cukru). Gotujemy budyń mieszając szybko i odstawiamy do wystygnięcia.

Blaszkę ze spodem podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń (nie musi być całkiem wystygnięty!) i rozsmarowujemy go równomiernie. Na budyń należy wyłożyć dżem lub konfiturę. Na warstwę dżemową ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/3 ciasta z zamrażalnika. Pieczemy ciasto jeszcze 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku do ostygnięcia na około pół godziny.