czwartek, 18 września 2014

Kurczak curry

Uwielbiam tę potrawę za jej kolory - żółty (curry) i zielony (pietruszka). W ogóle kolorowe dania smakują mi lepiej. Poniższe danie jest szybkie i niedrogie w wykonaniu, podane składniki pozwalają na przygotowanie potrawki dla czterech osób.

Składniki
  • dwie piersi kurczaka
  • spora natka pietruszki lub dwie mniejsze
  • duży jogurt naturalny
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kopiasta łyżeczka curry a nawet ciut więcej
  • chlupek oleju

Cebulę, czosnek, natkę i kurczaka siekamy drobno, następnie cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju w woku lub na patelni. Dodajemy posiekane mięso i smażymy, aż będzie wyglądało na niesurowe. Dodajemy jogurt, uprzednio wymieszane przyprawy oraz natkę pietruszki. Dusimy jeszcze na małym ogniu przez 15-20 minut mieszając często. Potrawka najlepiej smakuje z ryżem, chociaż mój Mąż wolałby pewnie kaszę.