Murzynek drożdżowy

Ciasto to zwykle piecze się używając proszku do pieczenia. Małżonek ma jednak słabość do ciast drożdżowych, stąd taka innowacja :) Podane składniki wystarczają na długą i chudą keksówkę.

Składniki
  • 3/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 25 gramów drożdży
  • kopiasta łyżka cukru zwykłego
  • 2-3 kopiaste łyżki dobrego czarnego kakao
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • odrobina masła i tartej bułki do wysmarowania foremki
Na początku zagotowujemy część mleka, tzn. 2/3 szklanki. Do małej szklanej miseczki wsypujemy kakao, cukier zwykły i waniliowy, zalewamy gotującym się mlekiem i mieszamy porządnie. Rozpuszczamy masło w rondelku i czekamy około 30 minut aż kakao i masło wystygną.

W międzyczasie rozrobimy drożdże: w rondelku należy podgrzać 1/3 szklanki mleka do temperatury pokojowej. Następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko. Po około 5-10 minutach na powierzchni mleka pojawią się takie brzydkie "farfocle" - wtedy drożdże są gotowe.

Do dużej miski wsypujemy cukier puder, wbijamy całe jajka i mieszamy mikserem. Dodajemy rozrobione drożdże i dalej mieszamy.

Potem wlewamy zawartość małej szklanej miseczki (kakao z dodatkami), znowu mieszamy. Potem dodawajemy na przemian mąkę, tłuszcz i tartą bułkę cały czas mieszając.

Namaślamy foremkę i oprószamy ją tartą bułką, wlewamy ciasto do foremki i odstawiamy do wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość około dwukrotnie. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy około 50 minut na dolnej grzałce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy odstawić na 15 minut i dopiero potem wyjąć z foremki.