poniedziałek, 8 września 2014

Pizzetki

Ten przepis znalazłam na blogu Kuchnia Broni. Przygotowanie pizzetek, poza kilkugodzinnym trzymaniem rolady w lodówce, jest bardzo szybkie. Są one wspaniałą przekąską na imprezach rodzinnych.

Składniki
  • rulon ciasta francuskiego
  • keczup
  • 1 mała cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 4 duże plastry salami
  • 2 garście tartego sera
  • oregano, bazylia

Pieczarki czyścimy, siekamy drobno i dusimy z posiekaną cebulą. Ciasto francuskie smarujemy cienko keczupem, obkładamy pieczarkami, drobno pokrojonym salami i serem, posypujemy ulubionymi przyprawami. Zwijamy w roladę i chowamy do lodówki na kilka godzin.

Po upływie kilku godzin kroimy roladę w plastry o grubości ok. półtora centymetra, umieszczamy na namaślonej blasze i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut na środkowym ruszcie przy włączonej górnej grzałce.