Znalazłam jakiś czas temu dwa bardzo fajne blogi, m.in. o serowarstwie:
Autorka Ziołowego Zakątka nakręciła kilka arcyciekawych filmików o robieniu serów domową metodą, warto przeczytać zwłaszcza te wpisy:
Natomiast na drugim blogu znajdziecie wiele (na dzien dzisiejszy aż 54!!!) dokładnych przepisów na sery wraz ze zdjęciami gotowych produktów. Moją uwagę najbardziej przykuły:
Ser podpuszczkowy w ziołach
Ser w ziołach i oliwie
Włoski ser guido
Ser cheddar
Tradycyjny ser szwajcarski
Ser gouda
Ementaler
Serek topiony domowy - niedojrzewający
Ser pani Ludmiły - niedojrzewający
Indyjski ser panir - do zjedzenia w 2 tygodnie
Ser w ziołach i oliwie
Włoski ser guido
Ser cheddar
Tradycyjny ser szwajcarski
Ser gouda
Ementaler
Serek topiony domowy - niedojrzewający
Ser pani Ludmiły - niedojrzewający
Indyjski ser panir - do zjedzenia w 2 tygodnie
Krótkodojrzewający ser z kolorowym pieprzem
Krótkodojrzewający ser z suszonymi pomidorami
Krótkodojrzewający ser biały z bardzo dobrze opisanym procesem produkcji
Ser podpuszczkowy z sokiem pomidorowym i tymiankiem
Zamierzam je wszystkie przerobić, gdy tylko zdobędę potrzebne utensylia kuchenne, bakterie i podpuszczkę :) Tylko gdzie ja w Gdańsku kupię mleko niepasteryzowane?!
Krótkodojrzewający ser z suszonymi pomidorami
Krótkodojrzewający ser biały z bardzo dobrze opisanym procesem produkcji
Ser podpuszczkowy z sokiem pomidorowym i tymiankiem
Zamierzam je wszystkie przerobić, gdy tylko zdobędę potrzebne utensylia kuchenne, bakterie i podpuszczkę :) Tylko gdzie ja w Gdańsku kupię mleko niepasteryzowane?!