Ten przepis zaczerpnęłam z bloga Smakowity Chleb
i pozmieniałam go co nieco - zamiast na grillu (którego nie mam),
upiekłam paluchy w piekarniku. Zrezygnowałam też z dodania pomidora, w
przeciwnym razie mój Mąż nie spróbowałby ani kęsa. No i dodałam bazylii.
Składniki
- 550 g mąki pszennej typu 650
- 7 g drożdży instant
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki bazylii
- 250 ml letniej wody
- kilka chlupków kujawskiego oleju smakowego
Mąkę przesiewamy do miski,
dodajemy koncentrat pomidorowy, drożdże, bazylię i sól. Dolewamy letnią
wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy miskę
ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Blachę piekarnikową natłuszczamy olejem
smakowym. Wyrośnięte ciasto
dzielimy na 6 części i z każdej z nich formujemy długie paluchy, które
kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłym
miejscu.
Paluchy smarujemy z wierzchu olejem smakowym przy pomocy pędzelka. Zapiekamy je w 200 stopniach przez 20 minut, z czego przez pierwsze 10 minut na obydwu grzałkach, a przez ostatnie 10 tylko na górnej.
Paluchy smarujemy z wierzchu olejem smakowym przy pomocy pędzelka. Zapiekamy je w 200 stopniach przez 20 minut, z czego przez pierwsze 10 minut na obydwu grzałkach, a przez ostatnie 10 tylko na górnej.