piątek, 19 września 2014

Spaghetti łososiowe

Nie jest to najtańsze znane mi spaghetti, ale czasem trzeba sobie podogadzać :) Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch osób na jeden obiad. I to w ciągu mniej niż 20 minut!

Składniki
  • 300 g filetów z łososia
  • mały jogurt naturalny
  • pęczek kopru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sosu chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie: sól do smaku
  • makaron spageteryjny
Najpierw wstawiamy wodę na makaron, bo jego ugotowanie będzie tu najdłuższą czynnością.

Następnie płuczemy, suszymy i kroimy w małe kostki łososiowy filet. W rondelku podgrzewamy masło i podsmażamy lekko przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy kawałki łososia, a gdy ów się zarumieni, także jogurt, koperek i chilli. Możemy też lekko posolić potrawę. Mieszamy wszystko i dusimy przez 3-5 minut. Podajemy na makaronie spageteryjnym.