Ta potrawa powstala jako połączenie przepisów na dwa różne chińskie dania - przy obydwu z nich miałam problem ze zdobyciem części składników. W związku z tym połączyłam te składniki, którymi dysponowałam :)
Składniki
|
Marchewkę i pora kroimy na zapałkę, zaś dymkę, czosnek i imbir siekamy drobno. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, w międzyczasie wyjęte z zamrażarnika krewetki mogą się rozmrażać na talerzyku.
W woku rozgrzewamy olej arachidowy i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Jest to też dobry moment na wstawienie wody na makaron, do którego dodamy szczyptę kurkumy, aby nabrał ładnego koloru.
W woku rozgrzewamy olej arachidowy i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Jest to też dobry moment na wstawienie wody na makaron, do którego dodamy szczyptę kurkumy, aby nabrał ładnego koloru.
Gdy kurczak będzie już przyrumieniony, dorzucamy wszystkie warzywa i smażymy przez 5 minut. Następnie zalewamy wszystko sosem i po kolejnych 5 minutach dodajemy krewetki. Najwyżej 3 minuty później dodajemy ugotowany i odsączony makaron i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem.
Danie może stanowić samodzielny posiłek lub być jedną z wielu przystawek podaną w ramach chińskiego obiadu :) |