sobota, 6 września 2014

Stir-fry drobiowo-krewetkowy

Ta potrawa powstala jako połączenie przepisów na dwa różne chińskie dania - przy obydwu z nich miałam problem ze zdobyciem części składników. W związku z tym połączyłam te składniki, którymi dysponowałam :)

Składniki
  • 3 łyżki oleju do woka
  • 1 marchewka
  • 1 liść pora
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm (bieżące, nie sześcienne) imbiru
  • mała pojedyncza pierś kurczaka
  • ok 150 g krewetek koktailowych
  • 125 g makaronu spageteryjnego
  • szczypta kurkumy
na sos:
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 płaska łyżeczka chilli
Marchewkę i pora kroimy na zapałkę, zaś dymkę, czosnek i imbir siekamy drobno. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, w międzyczasie wyjęte z zamrażarnika krewetki mogą się rozmrażać na talerzyku.

W woku rozgrzewamy olej arachidowy i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Jest to też dobry moment na wstawienie wody na makaron, do którego dodamy szczyptę kurkumy, aby nabrał ładnego koloru.

Gdy kurczak będzie już przyrumieniony, dorzucamy wszystkie warzywa i smażymy przez 5 minut. Następnie zalewamy wszystko sosem i po kolejnych 5 minutach dodajemy krewetki. Najwyżej 3 minuty później dodajemy ugotowany i odsączony makaron i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem.

Danie może stanowić samodzielny posiłek lub być jedną z wielu przystawek podaną w ramach chińskiego obiadu :)