Udka z patelni

Jest to bardzo tania potrawa imprezowo-rodzinna, nad którą nie trzeba zbyt wiele stać. Można spokojnie w międzyczasie pichcić inne dania albo poleniuchować :)

Składniki
  • 10 udek z kurczaka                  
  • olej
  • sól
  • przyprawa do kurczaka

Udka kurczaka porządnie myjemy, zostawiając na nich skórę (obrzydliwe, ale Małżonek na to nalega...). Na głęboką patelnię wylewamy mały chlupek oleju, rozprowadzamy go po powierzchni patelni i podgrzewamy. Każde udko solimy z obu stron i kładziemy na gorący olej. Obsmażamy udka porządnie z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Po obsmażeniu drugiej strony znowu przewracamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Smażymy udka jeszcze przez parę minut, aby woda odparowała, potem przykrywamy i dusimy na średnim/małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu obracając.