wtorek, 23 września 2014

Zupa koperkowa z ryżem

Jest to bodajże pierwsza zupa, którą nauczyłam się gotować - bardzo tania i szybka do ugotowania. Już prawie zapomniałam, jak bardzo mi smakowała. Nie przyrządzałam jej od lat, gdyż Mąż jest mięsożercą.

Składniki
  • jeden ogromny pęczek koperku lub dwa mniejsze
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki masła
  • kostka rosołowa
  • sok z połówki cytryny
  • mały jogurt naturalny
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Masło roztapiamy w teflonowym garnku na małym ogniu i przez kilka minut przysmażamy na nim surowy ryż opłukany przedtem na sitku. Zalewamy ryż 1.5 litra wody, dodajemy pokruszoną kostkę rosołową i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie siekamy drobno koperek i rozrabiamy jogurt z żółtkiem. Po upływie 15 minut dodajemy koperek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz jogurt z żółtkiem. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut na małym ogniu. Nie jemy od razu, bo ryż musi jeszcze potem trochę napuchnąć. Jeżeli jednak przesadzimy z puchnięciem ryżu, trzeba będzie dolać wody.