Bagietki po włosku

Zachciało mi się pieczywa czosnkowego z ziołami i postanowiłam zaimprowizować. Bagietki wyszły przesmakuśnie, bardzo pasuje do nich pesto lub serek ziołowy.

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typu 650
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka stołowa kujawskiego oleju smakowego

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, drożdże, oregano, bazylię, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dolewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Blachę piekarnikową natłuszczamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i z każdej z nich formujemy długie i płaskie bagietki, które kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłym miejscu.

Bagietki nacinamy ukośnie, smarujemy z wierzchu olejem smakowym przy pomocy pędzelka. Zapiekamy je w 200 stopniach przez 25 minut, z czego przez pierwszą połowę na obydwu grzałkach, a przez drugą tylko na górnej.