Zachciało mi się pieczywa czosnkowego z ziołami i postanowiłam zaimprowizować. Bagietki wyszły przesmakuśnie, bardzo pasuje do nich pesto lub serek ziołowy.
Składniki
|
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, drożdże, oregano, bazylię, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dolewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Blachę piekarnikową natłuszczamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i z każdej z nich formujemy długie i płaskie bagietki, które kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłym miejscu.
Bagietki nacinamy ukośnie, smarujemy z wierzchu olejem smakowym przy pomocy pędzelka. Zapiekamy je w 200 stopniach przez 25 minut, z czego przez pierwszą połowę na obydwu grzałkach, a przez drugą tylko na górnej.
Bagietki nacinamy ukośnie, smarujemy z wierzchu olejem smakowym przy pomocy pędzelka. Zapiekamy je w 200 stopniach przez 25 minut, z czego przez pierwszą połowę na obydwu grzałkach, a przez drugą tylko na górnej.