sobota, 4 października 2014

Cukinia z papryką w occie i kurkumie wg przepisu Magdy

Ten przepis dostałam od koleżanki z poprzedniej pracy. Dałam więcej czosnku, który po prostu uwielbiam! O dziwo, udało mi się nie ufajdać kurkumą ani blatów ani siebie samej :) Z podanych składników wyszło mi 9 słoików: 3 duże i 6 średnich.

Składniki

warzywa:
  • 3 kg cukinii
  • 3 żółte papryki
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
na zalewę:
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 paczka gorczycy
  • 1 paczka kurkumy

Cukinię myjemy dokładnie i kroimy w półpaski lub w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, selera w krążki a czosnek siekamy drobno. Warzywa mieszamy dokładnie w dużym garnku.


Składniki zalewy zagotowujemy, gorącym płynem zalewamy warzywa - zalewy wychodzi dosyć mało i na pewno nie przykryje ona warzyw.



Czekamy dwie godziny, aż warzywa puszczą własny sok, i wkładamy je do słoiczków lekko ubijając i zalewając je wytworzonym płynem. Słoki pasteryzujemy przez 10 minut, najlepiej w tym samym garnku, w którym mieszaliśmy warzywa z zalewą (przedtem wypadałoby go umyć!) - podczas pasteryzacji gorąca woda łatwo usunie resztki kurkumy z powierzchni garnka.