Ten przepis dostałam od koleżanki z poprzedniej pracy. Dałam więcej czosnku, który po prostu uwielbiam! O dziwo, udało mi się nie ufajdać kurkumą ani blatów ani siebie samej :) Z podanych składników wyszło mi 9 słoików: 3 duże i 6 średnich.
Składniki
warzywa:
na zalewę:
|
Cukinię myjemy dokładnie i kroimy w półpaski lub w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, selera w krążki a czosnek siekamy drobno. Warzywa mieszamy dokładnie w dużym garnku.
Składniki zalewy zagotowujemy, gorącym płynem zalewamy warzywa - zalewy wychodzi dosyć mało i na pewno nie przykryje ona warzyw.
Czekamy dwie godziny, aż warzywa puszczą własny sok, i wkładamy je do słoiczków lekko ubijając i zalewając je wytworzonym płynem. Słoki pasteryzujemy przez 10 minut, najlepiej w tym samym garnku, w którym mieszaliśmy warzywa z zalewą (przedtem wypadałoby go umyć!) - podczas pasteryzacji gorąca woda łatwo usunie resztki kurkumy z powierzchni garnka.
Składniki zalewy zagotowujemy, gorącym płynem zalewamy warzywa - zalewy wychodzi dosyć mało i na pewno nie przykryje ona warzyw.
Czekamy dwie godziny, aż warzywa puszczą własny sok, i wkładamy je do słoiczków lekko ubijając i zalewając je wytworzonym płynem. Słoki pasteryzujemy przez 10 minut, najlepiej w tym samym garnku, w którym mieszaliśmy warzywa z zalewą (przedtem wypadałoby go umyć!) - podczas pasteryzacji gorąca woda łatwo usunie resztki kurkumy z powierzchni garnka.