środa, 8 października 2014

Faszerowane pieczarki

To danie było totalnym eksperymentem, który na szczęście wypalił :) Następnym razem dodałabym może z łyżeczkę przecieru pomidorowego? Nie udało mi się kupić dużych pieczarek, nafaszerowałam więc same maleństwa, co widać na poniższym zdjęciu (talerz ma rozmiar śniadaniowy). Potrawę można podawać jako dodatek do obiadu lub rodzinnej imprezy obiadowo-kolacyjnej.

Składniki
  • 8 pieczarek o dużych kapeluszach
  • mała pojedyncza pierś kurczaka
  • spora garść tartego sera wędzonego
  • pęczek kopru
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy do smaku (dałam czosnek granulowany i słodką paprykę)
  • trochę masła do zblanszowania kapeluszy
Pieczarki obieramy ze skórki i pozbawiamy nóżek. Kapelusze blanszujemy/dusimy lekko na maśle z obu stron. Nożki nam się nie przydadzą, można je wykorzystać do czegoś innego.

Podczas gdy pieczarki się blanszują, siekamy drobno lub mielimy pierś kurczaka i mieszamy ją z serem wędzonym, koprem, śmietaną i przyprawami. Kapelusze faszerujemy tak powstałą masą i zapiekamy w porządnie otłuszczonej foremce w 200 stopniach przez 20 minut. Jeżeli zostanie nam trochę farszu, można z niego ulepić mały kotlecik i upiec razem z wypchanymi pieczarkami.