Przygotowując to danie sugerowałam się co nieco tym przepisem. Wypchane ziemniaki są bardzo sycące, mogą służyć za cały obiad albo jako dodatek do obiadu. Na dwie osoby spokojnie wystarczyłyby 3 sztuki ziemniaków - kupiłam jednak 4, przewidując że któregoś ziemniaka zepsuję (i miałam rację :D). Osobiście od dzieciństwa nienawidzę ziemniaków, ale Małżonkowi bardzo smakowało.
Składniki
|
Ziemniaki szorujemy porządnie i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oleju, wystarczy je zeszklić. Szynkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy na patelnię i smażymy/dusimy przez kilka minut. Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki, wydrążamy miąższ i ucinamy im dupki, żeby stabilnie stały. Miąższ z ziemniaków nam się nie przyda - można z niego zrobić odpowiednio doprawione małe kotleciki i upiec razem z faszerowanymi ziemniakami, jak kto lubi (ja nie lubię!).
Szynkę z cebulą i czosnkiem mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem (uwaga: zostawiamy 1/4 kopru do późniejszego posypania!), doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną masą faszerujemy ziemniaki i posypujemy odrobiną sera wędzonego. Dzięki uciętym dupkom ustawiamy ziemniaki w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy resztką kopru.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oleju, wystarczy je zeszklić. Szynkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy na patelnię i smażymy/dusimy przez kilka minut. Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki, wydrążamy miąższ i ucinamy im dupki, żeby stabilnie stały. Miąższ z ziemniaków nam się nie przyda - można z niego zrobić odpowiednio doprawione małe kotleciki i upiec razem z faszerowanymi ziemniakami, jak kto lubi (ja nie lubię!).
Szynkę z cebulą i czosnkiem mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem (uwaga: zostawiamy 1/4 kopru do późniejszego posypania!), doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną masą faszerujemy ziemniaki i posypujemy odrobiną sera wędzonego. Dzięki uciętym dupkom ustawiamy ziemniaki w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy resztką kopru.