Przepis ten zaczerpnęłam z cudownego bloga Kuchnia Broni. W oryginalnym przepisie nie było przyprawy do bigosu ani suszonych grzybków, ale oba dodatki bardzo dobrze pasowały do tego dania
Składniki
|
Cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce. Suszone grzyby siekamy drobno bez wcześniejszego namaczania.
Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki i suszone grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Smażymy aż do odparowania wody, a potem przekładamy do miski. Dolewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy mieloną łopatkę aż do odparowania wody.
W misce mieszamy dokładnie cebulę z pieczarkami, mięso, jajko, śmietanę i ser - można w tym celu użyć robota kuchennego. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów. Namaślamy foremkę do muffinów i wykładamy wgłębienia ciastem.
Napełniamy wgłębienia farszem i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut - przez połowę czasu na obu grzałkach, potem już tylko na dolnej. Podajemy z czerwonym barszczem :)