piątek, 10 października 2014

Muffinowe paszteciki

Przepis ten zaczerpnęłam z cudownego bloga Kuchnia Broni. W oryginalnym przepisie nie było przyprawy do bigosu ani suszonych grzybków, ale oba dodatki bardzo dobrze pasowały do tego dania

Składniki
  • 200 g mielonej łopatki
  • 150 g pieczarek
  • 1 nie za duża cebula
  • 125 g śmietany 12%
  • 80 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki przyprawy do bigosu
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • łyżka masła + do wysmarowania formy
  • odrobina oleju
  • forma na 12 muffinów


Cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce. Suszone grzyby siekamy drobno bez wcześniejszego namaczania.

Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki i suszone grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Smażymy aż do odparowania wody, a potem przekładamy do miski. Dolewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy mieloną łopatkę aż do odparowania wody.

W misce mieszamy dokładnie cebulę z pieczarkami, mięso, jajko, śmietanę i ser - można w tym celu użyć robota kuchennego. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów. Namaślamy foremkę do muffinów i wykładamy wgłębienia ciastem.


Napełniamy wgłębienia farszem i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut - przez połowę czasu na obu grzałkach, potem już tylko na dolnej. Podajemy z czerwonym barszczem :)