niedziela, 12 października 2014

Muffiny kurczakowo-serowe

Danie to jest dobre dla osób, które nienawidzą smażyć kotletów, pulpetów i innych karminadelków. Poniższe składniki wystarczają na przygotowanie 12 muffinów.

Składniki
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 pęczki koperku
  • 125 g ulubionego tartego sera (dałam wędzony)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • forma na muffiny

Piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub mielimy, jeżeli chce nam się wyciągać maszynkę do mielenia (mi się nie chciało...). Koperek siekamy drobno. Mieszamy wszystkie składniki porządnie i umieszczamy w namaślonej formie na muffiny - można nałożyć "z górką" i mocno ugnieść, gdyż muffiny i tak się skurczą podczas pieczenia. Zapiekamy w 200 stopniach przez 25 minut na obu grzałkach.