czwartek, 2 października 2014

Ryż z paluszkami krabowymi

Od kilku lat nie robiłam tej potrawy, a przed chwilą ze smakiem wtranżoliłam całą miskę :) Danie kosztuje może ze 2-3 zł za porcję i bardzo szybko je się przyrządza. Poniższe składniki wystarczają do przygotowania jednej porcji.
Składniki
  • 125 g paluszków o smaku kraba (bez panierki!)
  • natka pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka masła
  • trzy ząbki czosnku
  • 100 g ryżu

Najpierw wstawiamy wodę na ryż. W międzyczasie siekamy drobno paluszki, natkę i czosnek. Gdy woda się już zagotuje, wsypujemy do niej 100 g ryżu - to mniej więcej tyle, ile mieści się w standardowej chochelce - i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.

Podczas gdy ryż się gotuje, w garnku teflonowym rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie składniki i dusimy przez maksymalnie 7 minut. Po ugotowaniu ryżu dodajemy go do potrawki krabowo-pietruszkowej, mieszamy porządnie i podduszamy jeszcze przez chwilę.