Sos ten miał być bograczem, a tak przynajmniej sugerowała nazwa podana nad przepisem, który znalazłam w kalendarzu. Wyszło jednak coś gęstego, bograczo-podobnego, co wystarcza na dwie osoby na trzy dni - część można więc zamrozić :) Pokrojenie wszystkich składników zajmuje godzinę, ale danie jest kolorowe i przepyszne!
Składniki
|
Wieprzowinę oczyszczamy z tłuszczu i ścięgien (lepiej więc kupić więcej niż 70 dag) i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy na ćwierćplasterki, marchewki i pietruszki na zapałkę, pieczarki w półpaski, paprykę i ogórki w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie.
Podsmażamy wieprzowinę z cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Gdy nabierze niesurowego wyglądu i puści trochę soku, dodajemy drobno posiekaną kostkę rosołową oraz marchewkę i pietruszkę. Mieszamy porządnie.
Po 10 minutach dodajemy pieczarki, a po kolejnych 10 paprykę, kukurydzę i ogórki. Za każdym razem mieszamy mocno. Dusimy przez 15 minut, dodajemy keczup, przecier, przyprawy i dusimy jeszcze kolejne 15 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą.