środa, 19 listopada 2014

Kąski kurczaka z serem

Danie to trochę długo się robi, ale za to jest dosyć łatwe. Panierka jest prawie identyczna z tą serwowaną w KFC na nuggetsach :)

Składniki
  • 2 piersi kurczaka
  • szklanka mleka
  • przyprawy: słodka papryka, czosnek granulowany, tymianek (lub inne ulubione pasujące do kurczaka)
  • ciut więcej niż szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 czubate łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki otrębów
  • 2-3 plastry sera topionego w plastrach (np. Hochland) o wyrazistym smaku (ja daję szynkowy)
  • sól
  • olej

Piersi kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze i płaskie kawałki. W głębokim talerzyku mieszamy przyprawy w takiej ilości, aby wystarczyło na wytarzanie w nich każdego kąska z jednej strony. Kąski obtaczamy w przyprawach z jednej strony i umieszczamy w miseczce. Potem, kolejne kąski będziemy kłaść nieprzyprawioną stroną na kąski już przyprawione. Zalewamy przyprawione kąski mlekiem i odstawiamy na 60 minut do lodówki.


W międzyczasie zrobimy panierkę: płatki kukurydziane ubijamy kulą do ciasta na miazgę (ale nie na proszek!), dodajemy tartą bułkę i otręby.

Każdy kawałek kurczaka wyjmujemy z mleka i obtaczamy w panierce. Przy odrobinie wprawy można tego dokonać bez ubrudzenia rąk - wystarczy użyć widelca i jeszcze jakiegoś sztućca :)


Kąski smażymy na cienkiej warstwie oleju na średnim ogniu. Po przewróceniu kąska na drugą stronę można na nim położyć kawałek plastra sera.