Danie to trochę długo się robi, ale za to jest dosyć łatwe. Panierka jest prawie identyczna z tą serwowaną w KFC na nuggetsach :)
Składniki
|
Piersi kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze i płaskie kawałki. W głębokim talerzyku mieszamy przyprawy w takiej ilości, aby wystarczyło na wytarzanie w nich każdego kąska z jednej strony. Kąski obtaczamy w przyprawach z jednej strony i umieszczamy w miseczce. Potem, kolejne kąski będziemy kłaść nieprzyprawioną stroną na kąski już przyprawione. Zalewamy przyprawione kąski mlekiem i odstawiamy na 60 minut do lodówki.
W międzyczasie zrobimy panierkę: płatki kukurydziane ubijamy kulą do ciasta na miazgę (ale nie na proszek!), dodajemy tartą bułkę i otręby.
Każdy kawałek kurczaka wyjmujemy z mleka i obtaczamy w panierce. Przy odrobinie wprawy można tego dokonać bez ubrudzenia rąk - wystarczy użyć widelca i jeszcze jakiegoś sztućca :)
Kąski smażymy na cienkiej warstwie oleju na średnim ogniu. Po przewróceniu kąska na drugą stronę można na nim położyć kawałek plastra sera.
W międzyczasie zrobimy panierkę: płatki kukurydziane ubijamy kulą do ciasta na miazgę (ale nie na proszek!), dodajemy tartą bułkę i otręby.
Każdy kawałek kurczaka wyjmujemy z mleka i obtaczamy w panierce. Przy odrobinie wprawy można tego dokonać bez ubrudzenia rąk - wystarczy użyć widelca i jeszcze jakiegoś sztućca :)
Kąski smażymy na cienkiej warstwie oleju na średnim ogniu. Po przewróceniu kąska na drugą stronę można na nim położyć kawałek plastra sera.