czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak w marynacie słodko-ostrej

To danie to gratka dla wielbicieli słodkiego i ostrego zarazem smaku. Łatwo się je przygotowuje, gdyż nie trzeba sterczeć nad garem. Doskonale pasuje do warzyw z patelni :)

Składniki
  • duża pierś kurczaka i trzy udka lub tyle samo mięsa w innej kombinacji
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano i bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • mały chlupek oliwy
  • kilka łyżek bulionu
  • sól i pieprz

Doczesne szczątki kurczaka myjemy, solimy i pieprzymy. Przygotowujemy marynatę: mieszamy musztardę, miód, czosnek przegnieciony przez praskę, przyprawy i mały chlupek oliwy.


Kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny w naczyniu żaroodpornym. Miseczki umyźganej marynatą jeszcze nie myjemy - zaraz przed pieczeniem rozrabiamy resztę marynaty w miseczce z kilkoma łyżkami bulionu i polewamy kurczaka.

Mięso zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach na dwóch grzałkach o jeden poziom poniżej środkowego rusztu.