To danie to gratka dla wielbicieli słodkiego i ostrego zarazem smaku. Łatwo się je przygotowuje, gdyż nie trzeba sterczeć nad garem. Doskonale pasuje do warzyw z patelni :)
Składniki
|
Doczesne szczątki kurczaka myjemy, solimy i pieprzymy. Przygotowujemy marynatę: mieszamy musztardę, miód, czosnek przegnieciony przez praskę, przyprawy i mały chlupek oliwy.
Kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny w naczyniu żaroodpornym. Miseczki umyźganej marynatą jeszcze nie myjemy - zaraz przed pieczeniem rozrabiamy resztę marynaty w miseczce z kilkoma łyżkami bulionu i polewamy kurczaka.
Mięso zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach na dwóch grzałkach o jeden poziom poniżej środkowego rusztu.
Kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny w naczyniu żaroodpornym. Miseczki umyźganej marynatą jeszcze nie myjemy - zaraz przed pieczeniem rozrabiamy resztę marynaty w miseczce z kilkoma łyżkami bulionu i polewamy kurczaka.
Mięso zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach na dwóch grzałkach o jeden poziom poniżej środkowego rusztu.