Sernik capuccino

Przepis ten pochodzi z gazetki Kuchnia i kropka (nr 36/2012, str 9) i w zależności od użytej czekolady może smakować kawowo lub czekoladowo. Użycie zwykłej taniej mlecznej czekolady pozwoli kawowemu smakowi przebić się przez pozostałe składniki. Natomiast droższa gorzka czekolada (co najmniej 70% kakao) da w rezultacie sernik o smaku czekoladowym. Podane składniki pozwalają na przygotowanie ciasta w dużej okrągłej tortownicy. Gotowe ciasto można podziwiać na poniższym zdjęciu, po prawej (w towarzystwie drożdżówki z dżemem - już nie mojego wyrobu).

Składniki

na ciasto:
  • 250 g jakichś ciemnych herbatników
  • 70 g masła + trochę do namaślenia tortownicy
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 kg sera na sernik (użyłam serek naturalny w wiaderku z Biedronki)
  • 0.4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 25 ml kawy rozpuszczalnej (zalanej już wrzątkiem)
  • 4 jajka
  • opcjonalnie: chlupek Advocaata
na polewę:
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka kakao do posypania

Herbatniki kruszymy porządnie i miksujemy z miękkim masłem. Namaślamy tortownicę, wykładamy jej dno masą herbatnikowo-maślaną i ugniatamy porządnie. Roztapiamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.


Ser mieszamy mikserem z cukrem, proszkiem budyniowym, kawą w proszku i w płynie i rozpuszczoną czekoladą mleczną. Wbijamy 4 jajka (jeżeli chcemy, to właśnie teraz dodajemy chlupek Advocaata) i miksujemy wszystko dokładnie na jednolitą błyszczącą masę, nawet przez 5-6 minut. Wlewamy masę do tortownicy na spód herbatnikowy.


Sernik pieczemy przez 90 minut w 160 stopniach. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku.

Teraz czas zrobić polewę: do rondelka wlewamy 5 łyżek śmietany kremówki i połamaną białą czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści - ale nie wolno jej zagotować! Odstawiamy polewę, aby trochę wystygła. Polewamy upieczone ciasto polewą, można je też poprószyć zwykłym (nierozpuszczalnym) kakao.