Hmmmm. Miało wyjść coś w rodzaju salami, ale na dobrych intencjach się skończyło :D W każdym razie, podane składniki mieszczą się w szynkowarze o wysokości 19 cm i średnicy 10 cm.
Składniki
|
Wieczorem oba rodzaje mięsa myjemy i mielimy maszynką na średnich oczkach. Mieszamy mięso z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami i wkładamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie napełniamy szynkowar mięsem, wkładamy szynkowar do wysokiego garnka i zalewamy garnek wodą o 2-3 cm wyżej niż poziom mięsa w szynkowarze.
Mocujemy termometr bagnetowy tak, aby zanurzony był w wodzie i nastawiamy gaz. Po osiągnięciu 90 stopni parzymy szynkowar przez 75 minut w 80-85 stopniach cały czas monitorując temperaturę. Po tym czasie zlewamy skropliny do zlewu bez otwierania szynkowaru, ochładzamy szynkowar w misce z zimną wodą, a następnie umieszczamy w lodówce w pozycji stojącej na 8 godzin.
Aby wydobyć mięso z szynkowaru, oblewamy szynkowar wrzątkiem z czajnika. Wówczas galaretka powstała z reszty skroplin rozpuści się lekko i mięso będzie można łatwo wyciągnąć, pociągając za sprężynę. Potem możemy się już delektować :)
Po tym czasie napełniamy szynkowar mięsem, wkładamy szynkowar do wysokiego garnka i zalewamy garnek wodą o 2-3 cm wyżej niż poziom mięsa w szynkowarze.
Mocujemy termometr bagnetowy tak, aby zanurzony był w wodzie i nastawiamy gaz. Po osiągnięciu 90 stopni parzymy szynkowar przez 75 minut w 80-85 stopniach cały czas monitorując temperaturę. Po tym czasie zlewamy skropliny do zlewu bez otwierania szynkowaru, ochładzamy szynkowar w misce z zimną wodą, a następnie umieszczamy w lodówce w pozycji stojącej na 8 godzin.
Aby wydobyć mięso z szynkowaru, oblewamy szynkowar wrzątkiem z czajnika. Wówczas galaretka powstała z reszty skroplin rozpuści się lekko i mięso będzie można łatwo wyciągnąć, pociągając za sprężynę. Potem możemy się już delektować :)