czwartek, 6 listopada 2014

Wędlina paprykowa

Hmmmm. Miało wyjść coś w rodzaju salami, ale na dobrych intencjach się skończyło :D W każdym razie, podane składniki mieszczą się w szynkowarze o wysokości 19 cm i średnicy 10 cm. 

Składniki
  • prawie 80 dag łopatki wieprzowej
  • prawie 40 dag piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 czubate łyżki papryki słodkiej wędzonej (albo: 3 łyżki czubate papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki aromatu dymu wędzarniczego)
  • 1 łyżka zmielonej soli morskiej
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 0.5 łyżeczki kminku
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • szynkowar

Wieczorem oba rodzaje mięsa myjemy i mielimy maszynką na średnich oczkach. Mieszamy mięso z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami i wkładamy do lodówki na całą noc.


Po tym czasie napełniamy szynkowar mięsem, wkładamy szynkowar do wysokiego garnka i zalewamy garnek wodą o 2-3 cm wyżej niż poziom mięsa w szynkowarze.

Mocujemy termometr bagnetowy tak, aby zanurzony był w wodzie i nastawiamy gaz. Po osiągnięciu 90 stopni parzymy szynkowar przez 75 minut w 80-85 stopniach cały czas monitorując temperaturę. Po tym czasie zlewamy skropliny do zlewu bez otwierania szynkowaru, ochładzamy szynkowar w misce z zimną wodą, a następnie umieszczamy w lodówce w pozycji stojącej na 8 godzin.

Aby wydobyć mięso z szynkowaru, oblewamy szynkowar wrzątkiem z czajnika. Wówczas galaretka powstała z reszty skroplin rozpuści się lekko i mięso będzie można łatwo wyciągnąć, pociągając za sprężynę. Potem możemy się już delektować :)