sobota, 27 grudnia 2014

Cielaczek

Przepis ten jest luźną wariacją na temat różnych przepisów na cielaczka wziętych z czeluści internetu. Ciasto smakuje jak coś pomiędzy murzynkiem a sernikiem, minimalnie bardziej w kierunku murzynka. Przygotowuje się je w blaszce o wymiarach 20x36 cm.

Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 2 szklanki mąki + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 80-85 dag twarożku waniliowego Vitello z Biedronki
  • masło i tarta bułka do namaślenia blachy


Na samym początku namaślamy blachę, prószymy ją tartą bułką i umieszczamy w lodówce. W międzyczasie robimy spód ciasta: miksujemy dwa jajka, szklankę mleka, pół szklanki cukru, dwie szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, 2 kopiaste łyżki kakao i 3/4 szklanki oleju. Wylewamy masę równo na blachę i ponownie wkładamy do lodówki. Masy będzie bardzo mało, ale podczas pieczenia urośnie! Będzie też się wydawała bardzo rzadka ale po chwili pobytu w lodówce odrobinę stwardnieje.

Robimy masę serową: mieszamy robotem twarożek waniliowy z trzema jajkami, łyżką mąki i łyżką cukru. Ok. 70% masy twarogowej wylewamy delikatnie na ciemny spód - zwłaszcza przy brzegach i rogach, bo tam będą się robić "rozstępy". Pozostałą część masy miksujemy z łyżeczką kakao i nakładamy "krowie łaty" na powierzchnię ciasta.


Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!