Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z Kuchennych Wzlotów i Upadków Młodej Mężatki. Nieznacznie pozmieniałam przepis, ale mojemu Mężowi i tak smakowało :) Torcik przygotowuje się w małej okrągłej tortownicy.
Składniki
na ciasto:
do przyozdobienia:
|
Masło wystawiamy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta, żeby zmiękło. Ucieramy je z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo żółtka. Następnie dodajemy mąkę, bakalie, drobno posiekaną czekoladę, cynamon i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie.
Masę ciastową przelewamy do natłuszczonej foremki i zapiekamy w 160 stopniach przez 50-60 minut. Po ostudzeniu smarujemy torcik dżemem i posypujemy startą mleczną czekoladą.