poniedziałek, 22 grudnia 2014

Karlsbadzki torcik cynamonowy

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z Kuchennych Wzlotów i Upadków Młodej Mężatki. Nieznacznie pozmieniałam przepis, ale mojemu Mężowi i tak smakowało :) Torcik przygotowuje się w małej okrągłej tortownicy.

Składniki

na ciasto:
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g uprażonych płatków migdałów
  • 100 g drobno utłuczonych orzechów włoskich
  • w przyszłości dodam jeszcze 100 g utłuczonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
do przyozdobienia:
  • kilka łyżek dżemu morelowego lub konfitury
  • 70 g mlecznej czekolady



Masło wystawiamy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta, żeby zmiękło. Ucieramy je z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo żółtka. Następnie dodajemy mąkę, bakalie, drobno posiekaną czekoladę, cynamon i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie.

Masę ciastową przelewamy do natłuszczonej foremki i zapiekamy w 160 stopniach przez 50-60 minut. Po ostudzeniu smarujemy torcik dżemem i posypujemy startą mleczną czekoladą.