niedziela, 14 grudnia 2014

Karminadelki z pieczarkami

Poniższe składniki pozwalają na przygotowanie 16 karminadelków, z czego połowę zamrozimy a do pozostałej połowy dorobimy potrawkę z pieczarek i włoszczyzny. Tak naprawdę, jest to danie na cztery dni dla dwóch osób :)

Składniki

na karminadelki:
  • 1 kg mielonej łopatki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka tartej bułki
  • solidny chlupek mleka
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju
na potrawkę:
  • 1/2 kg pieczarek - można więcej, jak kto lubi
  • spora garść suszonej włoszczyzny
  • sól
  • odrobina oleju lub masła

Cebulę koniecznie ścieramy na tarce, a koperek i natkę siekamy drobno. Dokładnie łączymy wszystkie składniki (oprócz oleju), doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jedwabiście gładką masę. Formujemy 16 płaskich pulpetów.


Natłuszczamy blachę cieniutką warstewką oleju i zapiekamy w niej pulpeciki w 200 stopniach przez pół godziny: przez pierwsze 15 minut na obu grzałkach, a przez kolejne 15 tylko na górnej.

W międzyczasie obieramy pieczarki ze skórki, kroimy je na plasterki i dusimy na oleju lub maśle, posypując obficie suszoną włoszczyzną i solą.


Gdy karminadelki się już upieką, odkładamy 8 z nich do ostygnięcia i późniejszego zamrożenia. Pozostałe 8 karminadelków wkładamy do potrawki pieczarkowej i dusimy jeszcze przez 15 minut.

Danie wspaniale pasuje do razowego chleba i kiszonego ogórca. Smacznego :)